WIZY DO USA - NAJSZYBCIEJ ORAZ NAJSKUTECZNIEJ W POLSCE

Infolinia: 22 489 61 41 lub 22 489 60 60
Pobierz odtwarzacz Adobe Flash Player
« Powrót na poprzednią stronę

Fizjoterapeuci – F.A.Q.

ZIELONA KARTA DLA FIZJOTERAPEUTÓW – CZĘSTO ZADAWANE PYTANIA

1. Ile trwa cały proces?

Proces może zabrać od kilku do kilkunastu miesięcy. Jeżeli masz stopień magistra, prawie na pewno nie będziesz potrzebować żadnych dodatkowych klas ani kursów. Ewaluacja dyplomu i wykształcenia to 2 – 8 tygodni. Proces w Urzędzie Imigracyjnym – od miesiąca (Premium Processing) do 6 – 8 miesięcy.

2.    Czy moja najbliższa rodzina kwalifikuje się do wyjazdu wspólnie ze mna?

Tak – żona lub mąż głównego aplikanta uzyskują ten sam status stałego rezydenta. Wszyscy mają prawo do zamieszkania na stałe w USA, do pracy i nauki, itd.

3.    Ile razy mogę zdawać egzamin licencyjny?

Do egzaminu licencyjnego w stanie przyszłego zatrudnienia można podchodzić 5 razy. Jeżeli go nie zdasz za żadnym podejsciem, możesz próbwać w innym stanie. Po 3 niezdanych egzaminach oferowany jest kurs douczajacy. Duży procent osób z zagranicy zdaje egzamin licencyjny dopiero za drugim razem.

4.    Czy współmałżonek otrzymuje prawo pracy?

Tak, oczywiście – ma przecież ten sam status co ty: stałego rezydenta. Stały rezydent to osoba, której prawa sa prawie takie same jak prawa obywatela. Stały rezydent nie ma jednak prawa do głosowania, nie może zasiadać w ławie przysięgłych w procesach sądowych i nie może opuścić USA na dłużej niż 12 miesięcy (w pewnych wypadkach 24). Musi też informować Urząd Imigracyjny o zmianie miejsca zamieszkania (obowiązek meldunkowy ) do czasu uzyskania obywatelstwa.

5.    Czy mogę podróżować do Polski?

Oczywiście, stały rezydent nie ma ograniczonej wolności i swobody podróżowania. Jednakże długie pobyty poza UAS, zwłaszcza w kraju pochodzenia mogą sugerować, że stałe miejsce zamieszkania takiej osoby nie jest w USA ale w innym kraju. Takie osoby nie potrzebują Zielonej Karty i stałego pobytu, powinna im wystarczyć wiza tymczasowa. Dlatego do usyskania obywatelstwa nie powinno się przebywać poza USA więcej niż dwa razy w roku po 5 miesięcy za każdym razem.

6.    Kiedy otrzymam obywatelstwo?

Prawo do naturalizacji przysługuje stałym rezydentom po pięciu latach pobytu w USA. Podanie o naturalizację można złożyć po 4 latach.

7.    Czy mogę zmienić pracodawcę?

Jak najbardziej – stali rezydenci nie są poddani żadnym restrykcjom związanym z zatrudnieniem. Jeżeli jednak zmienisz stan, ale będziesz nadal pracował w zawodzie fizjoterapeuty, będziesz musiał zdać nowy egzamin licencyjny w stanie przyszłego zatrudnienia.

8.    Czy moge otworzyć własny biznes?

Oczywiście – stali rezydenci korzystają z tych samych praw co obywatele, za wyjątkiem kilku wspomnianych w punkcie 3.

9.    Czy mogę kupić dom bezpośrednio po przyjeździe?

Tak, w USA każdy może kupić dom, bez względu na status pobytowy.

Nasze serwisy Nasze serwisyNasze serwisyNasze serwisy

AKTUALNOŚCI

Ile wynosi aktualna opłata wizowa?

Z dniem 15 września roku Ambasada Stanów Zjednoczonych zmieniła procedury ubiegania się o wizę amerykańską.

Czytaj dalej »

DLACZEGO MY?

  • Jesteśmy jedyną firmą w Polsce, która posiada doświadczenie i szeroki zasób wiedzy w zakresie procedur wizowych do USA
  • Legitymujemy się ponad 8 tysiącami zadowolonych klientów
  • Posiadamy swoich przedstawicieli na terenie Stanów Zjednoczonych
  • Podchodzimy indywidualnie do każdego klienta

ZAPYTAJ O KONTAKT

* Wymagane pola
Home Wizy tymczasowe Wizy imigracyjne Us�ugi Rekomendacje Kontakt