INFOLINIA: 22 489 61 41 | 22 489 60 60 | 12 398 18 20 | 58 351 67 67

A1/A2 – Dyplomaci i przedstawiciele rządu

Wizy dyplomatyczne i rządowe

Podróż służbowa

Rodzaj wizy, o jaką ubiega się dyplomata lub pracownik rządowy uzależniony jest od celu wizyty w USA. Osoba pełniąca obowiązki prezydenta danego kraju zawsze otrzymuje wizę A-1, bez względu na charakter podróży.

Aby osoba ubiegająca się o wizę A-1 lub A-2 zakwalifikowała się do jej otrzymania, powinna podróżować do Stanów Zjednoczonych w charakterze przedstawiciela swojego rządu i prowadzić działalność wyłącznie z tym związaną. Fakt, że w danej organizacji rząd ma udziały lub sprawuje nad nią nadzór, nie oznacza, że osoba ubiegająca się o wizę kwalifikuje się do uzyskania wizy w kategorii A. Konkretne obowiązki ubiegającego się o wizę czy zadania powierzone mu do wykonania muszą mieć charakter właściwy dla oficjalnych działań rządu. Przedstawiciele władz samorządowych reprezentujący województwo, okręg, gminę lub inne lokalne jednostki administracyjne, nie kwalifikują się do uzyskania wizy A, lecz wizy B-1/B-2.

Osoby starające się o wizy typu A oprócz wymaganych dokumentów powinny przedłożyć notę dyplomatyczna lub pismo z ministerstwa lub innej instytucji rządowej wyjaśniające cel podroży. Przy wypełnianiu Elektronicznego Formularza on line DS-160 bardzo ważne jest, aby wybrać jako kategorię wizową wizę A.

Osoby ubiegające się o wizy A oraz posiadacze dyplomatycznych paszportów nie wnoszą opłaty wizowej.

Urzędnicy rządowi podróżujący do USA w celach związanych z działalnością pozarządową lub handlową lub w celach turystycznych, nie kwalifikują się do ubiegania się o wizy dyplomatyczne i powinni ubiegać się o odpowiedni rodzaj wizy: H, L lub B.

Podróżni wyjeżdżający do USA na okres krótszy niż 90 dni i kwalifikujący się do otrzymania wiz w kategorii A, uzyskają wizy z adnotacją „TDY” (pełniący tymczasowe obowiązki).

Zagraniczni urzędnicy udający się do Stanów Zjednoczonych z oficjalną wizytą powinni uzyskać wizę A przed udaniem się w podróż. Nie mogą oni posługiwać się wizami turystycznymi, ani korzystać z programu o ruchu bezwizowym, tzw. Visa Waiver Program.

Zostaw swoje dane, a my skontaktujemy się żeby ustalić dalsze szczegóły.

Masz jakiekolwiek pytania? Zadzwoń,
a chętnie doradzimy i pomożemy:

22 489 61 41

Nasze serwisy