INFOLINIA: 22 489 61 41 | 22 489 60 60 | 12 398 18 20 | 58 351 67 67

R – Pracownicy religijni

Wizy dla przedstawicieli kościoła i innych organizacji religijnych

Kto może ubiegać się o wizę?

Duchowni, świeccy pracownicy kościoła oraz organizacji religijnych mogą ubiegać się o wizy pracownicze typu R, jeżeli przez co najmniej dwa lata bezpośrednio poprzedzające dzień złożenia wniosku, byli członkami wspólnoty wyznaniowej, która jest organizacją nie nastawioną na zysk i zarejestrowaną w USA. Organizacje religijne oficjalnie uznane w USA muszą posiadać zaświadczenie o zwolnieniu z obowiązku odprowadzania podatków i podlegać artykułowi 501(c)(3) kodeksu skarbowego (Internal Revenue Code) z 1986.

Osoby ubiegające się o wizy R muszą udawać się do USA wyłącznie, aby:

  • Wypełniać posługę duszpasterską w organizacji religijnej danego kościoła.
  • Prowadzić działalność związaną z posługą religijną lub pracować w organizacji religijnej należącej do danego kościoła.
  • Wypełniać pracę na rzecz instytucji lub organizacji religijnej należącej do danego kościoła, lub dla oficjalnie zarejestrowanej organizacji zrzeszonej w kościele. Organizacje religijne oficjalnie uznane w USA muszą posiadać zaświadczenie o zwolnieniu z obowiązku odprowadzania podatków i podlegać artykułowi 501(c)(3) kodeksu skarbowego (Internal Revenue Code) z 1986.

Dla osób starających się o wizę R-1 pracodawcy muszą złożyć petycję na formularzu I-129 w urzędzie imigracyjnym (USCIS) i zarejestrować ją w systemie PIMS (Petition Information Management Service).  Listy zapraszające z organizacji religijnych nie są wystarczające.

Zezwolenie na pobyt w USA dla duchownych i pracowników religijnych posiadających wizy R wydawane jest na okres do trzech lat. Pracodawcy mogą złożyć petycję o przedłużenie zezwolenia na pobyt. Całkowity okres pobytu w USA nie może jednak przekroczyć pięciu lat.

Małżonkowie, dzieci

Małżonkowie i dzieci w stanie wolnym poniżej 21 roku życia pragnący towarzyszyć posiadaczowi wizy R lub dołączyć do niego w USA, mogą na czas jego pobytu ubiegać się o wizę R-2. Członkowie rodziny nie zamierzający zamieszkiwać razem z posiadaczem wizy R, lecz jedynie odwiedzać go w USA, mogą ubiegać się o wizy turystyczne B-2. Wiza R-2 nie upoważnia do podjęcia zatrudnienia w USA.

Zostaw swoje dane, a my skontaktujemy się żeby ustalić dalsze szczegóły.

Masz jakiekolwiek pytania? Zadzwoń,
a chętnie doradzimy i pomożemy:

22 489 61 41

Nasze serwisy