INFOLINIA: 22 489 60 60 | 22 489 61 41 | 12 398 18 20 | 510 550 100

Wiza E-2 dla przedsiębiorców/inwestorów

Inwestorzy

Wizy typu E zostały stworzone dla bardzo specyficznej grupy osób: handlowców i inwestorów. E2 – Treaty Investors Visa – to wiza dla obywateli krajów, z którymi Stany Zjednoczone utrzymują ścisłe związki gospodarcze, i którzy zamierzają zainwestować poważne sumy („substantial funds”) w amerykańską firmę, lub osoby przybywające do USA w celu stworzenia nowych możliwości inwestycyjnych. Są to również osoby przybywające do USA w celu zorganizowania nowego przedsiębiorstwa lub firmy, w której organizację i działalność inwestują znaczne sumy. Inwestor może być osobą fizyczną lub osobowością prawną (korporacją), w której imieniu działa osoba fizyczna delegowana do wykonania działań związanych z inwestycją przez firmę-matkę. Może to też być pojedyncza (prywatna) osoba fizyczna inwestująca w istniejącą firmę amerykańską, lub tworząca nowy podmiot gospodarczy, pod warunkiem, że wiąże się to z poważną inwestycją środków własnych.

Kto może uzyskać wizę E2

  • Aplikant musi być obywatelem kraju, z którym USA ma ważne umowy handlowe;
  • Przedsiębiorstwo, w imieniu którego osoba stara się dla siebie o wizę E2 musi być zarejestrowane w tym samym kraju;
  • Jeżeli jesteś przedstawicielem firmy-matki, musi ona być własnością osób tej samej narodowości co osoba aplikująca o wizę (co najmniej w 50% – własność mniejsza niż 50% oznacza brak kontroli, czyli własność innych osób lub podmiotów, w tym osób lub podmiotów z krajów nieobjętych umową handlową z USA – a więc nie kwalifikujących się do wizy E2). Firma musi posiadać „obywatelstwo” kraju objętego umową handlową z USA;
  • Osoba oddelegowana przez istniejące przedsiębiorstwo do przeprowadzenia inwestycji i do działalności w istniejącej firmie w USA (lub w nowostworzonej firmie w USA) musi być na stanowisku kierowniczym lub dyrektorskim w firmie-matce (albo być właścicielem lub współwłaścicielem firmy co najmniej w 50 procentach);

Oferta doradcza:

  • Przygotowanie i rejestracja podania wizowego
  • Przygotowanie formularza DS.-156E
  • udostępnienie sugerowanej listy dokumentacji pomocniczej (zawsze z uwzględnieniem indywidualnego przypadku)
  • analiza i korekta dokumentacji pomocniczej
  • przygotowanie sprawy
  • wyznaczenie terminu spotkania z konsulem 
  • konsultacje, które są kluczowym elementem naszej usługi.

Koszt konsultacji dotyczącej określenia kwalifikacji do aplikacji o wizę E-2 wynosi 600 PLN netto
i zawiera przeslanie dokumentacji dotyczącej struktury sprawy oraz podziału dokumentów.

Koszt przeprowadzenia procedury wizowej jest wyceniany indywidualnie.

Zostaw swoje dane, a my skontaktujemy się żeby ustalić dalsze szczegóły.

Masz jakiekolwiek pytania? Zadzwoń,
a chętnie doradzimy i pomożemy:

22 489 60 60

Nasze serwisy