WIZY DO USA - NAJSZYBCIEJ ORAZ NAJSKUTECZNIEJ W POLSCE

Infolinia: 22 489 61 41 lub 22 489 60 60
Pobierz odtwarzacz Adobe Flash Player
« Powrót na poprzednią stronę

Zielona karta dla fizjoterapeutów

Zgodnie z opracowaniem Departamentu Pracy (U.S. Department of Labor), pomiędzy rokiem 2008 a 2018 w USA przebędzie ponad 30% nowych miejsc pracy dla fizjoterapeutów – wzrost ze 185,500 do 241,700. Łącznie ponad 56,000 nowych miejsc pracy. Departament Stanu
( http://www.bls.gov/oco/ocos080.htm ) podaje dalej, że:

„Changes to restrictions on reimbursement for physical therapy services by third-party payers will increase patient access to services and, thus, increase demand. The increasing elderly population will drive growth in the demand for physical therapy services. The elderly population is particularly vulnerable to chronic and debilitating conditions that require therapeutic services. Also, the baby-boom generation is entering the prime age for heart attacks and strokes, increasing the demand for cardiac and physical rehabilitation. Medical and technological developments will permit a greater percentage of trauma victims and newborns with birth defects to survive, creating additional demand for rehabilitative care. In addition, growth may result from advances in medical technology and the use of evidence-base practices, which could permit the treatment of an increasing number of disabling conditions that were untreatable in the past.”

Wraz ze wzrostem zapotrzebowania, braki kadrowe stają się coraz bardziej dotkliwe,
a pracodawcy – szpitale, kliniki, centra medyczne – coraz bardziej zdesperowani. Aby zachęcić potencjalnych pracowników, coraz powszechniejsze są idące w tysiące dolarów bonusy za podjęcie pracy, za dalszą naukę, zwrot kosztów przeniesienia się, dopłaty do mieszkań, itd. Zarobki fizjoterapeutów i pielęgniarek należą do najwyższych w zawodach medycznych. Średnia pensja fizjoterapeuty po roku lub dwóch latach pracy to $70,000.00 – $80,000.00 rocznie. Fizjoterapeuci są tak bardzo potrzebni, że wielu z nich pracuje też prywatnie lub na kontrakty po normalnych godzinach pracy wypracowując dodatkowy dochód, nierzadko przewyższający roczne zarobki fachowców w wielu inncyh dziedzinach. Oto jedna z tysięcy ofert dla fizjoterapeutów:

Physical Therapist     New Mexico
Choose Between 100% Outpatient or 100% Inpatient

$15,000 in Student Loan Repayment
$10,000 Sign On BONUS PLUS $10,000 After 1 Year and $10,000 After 2 Years = $30,000 in Bonuses!
Hospital Setting – Work for a Large Hospital System for Future Growth
New Graduates Welcome! H1-B Candidates Welcome If Able to Get Licensed in the State
25 Days of PTO Starting PLUS Full Benefits and
Short Term Disability Paid for by the Hospital
$10,000 Relocation Paid for by the Facility
Monday through Friday Daytime Hours
Travel and Interview Costs Paid for by the Hospital – Go See It For Yourself!

Live in a Safe and Warm Environment With Plenty of Activities for All

New Mexico
24% Lower Cost of Living Than the U.S. Average
Over 40,000 People Call This City Their Home and Over 100,000 Call This Hospital Their Own
Work for a Large Hospital System and Take Advantage of the Ability to Further Your Career
Warm Summers and Dry Winters With No Humidity Make This a Comfortable Place to Live Year Round
Big Box Stores, Local Shopping Mall, 4 Year University, and Many Restaurants Provide Plenty of Amenities
Local Airforce Base – Treat Military Patients and Help Those That Serve Our Country
Multiple Local Industries to Provide Employment Opportunities for Spouses

Pomimo, że jesteś dyplomowanym fizjoterapeutą, nie mając prawa stałego pobytu ani zezwolenia na pracę w USA, nie możesz tam podjąć pracy bez przejścia przez skomplikowaną procedurę legalizacyjną i licencyjną. Jeżeli jednak myślisz powa‪żnie o swojej przyszłości
i pociąga cię życie i praca w Ameryce – możemy ci pomóc. Zainwestuj trochę wysiłku we własną przyszłość. Zrealizuj wszystkie swoje plany i pracuj w zawodzie, który kochasz i który wybrałeś.

Prawie wszystkie wizy nieimigracyjne i imigracyjne w kategoriach pracowniczych wymagają nadzoru i opinii Departamentu Pracy. Za wyjątkiem tylko kilku rodzajów, procesy przyznawania wiz pracowniczych w obu kategoriach są oparte na certyfikacie zatrudnienia (Conditional albo Permanent Labor Certification). Do nielicznych wyjątków należą zawody z Listy A (Schedule A occupations).
Zapotrzebowanie na fizjoterapeutów i pielęgniarzy jest tak ogromne, że tylko znaczące ułatwienia w imigracji pracowników cudzoziemskich mogą przynajmniej częściowo załagodzić skutki niedoborów. Departament Pracy uznaje więc, że ponieważ własny rynek pracy nie jest w stanie zapewnić wystarczającej liczby pracowników w tych zawodach, skomplikowany proces Labor Cefrtification jest niepotrzebnym utrudnieniem i zalicza te zawody do Listy A. Cały proces uzyskania certyfikatu jest pominięty, a podania są kierowane bezpośrednio do Urzędu Imigracyjnego.
Schedule A to kategoria umożliwiająca skrócony i uproszczony proces emigracji na stałe fizjoterapeutów i pielęgniarzy, którzy nie są zaliczeni do żadnej innej kategorii wiz pracowniczych poza normalnym procesem Labor Certification (i kategorią EB3). Schedule A pozwala nie tylko na ominięcie tego procesu – co oznacza ogromne ułatwienie i skrócenie procedury (czasem nawet o wiele miesięcy albo lat) – ale również na zakwalifikowanie aplikanta z dyplomem magisterskim do kategorii EB2, w której nie ma opóźnień w wydawaniu wiz.

Kancelaria American Business Center nie jest agencją pośrednictwa pracy, współpracuje jednak na stałe z kilkoma największymi agencjami w USA, specjalizującymi się w pośrednictwie między pracownikami a pracodawcami w zawodach medycznych. Dzięki tej współpracy dysponujemy setkami świeżych ofert, a dzięki wieloletniemu doświadczeniu we wszystkich procesach imigracyjnych, możemy sformułować najbardziej kompleksową ofertę zaprojektowaną specjalnie dla fizjoterapeutów i pielęgniarek.

Proces

Uzyskanie stałego pobytu w USA na podstawie zawodu fizjoterapeuty skada się z trzech głównych etapów:

1. Ewaluacja dyplomu, studiów i przedmiotów zaliczonych w Polsce. Ten etap trwa od 2 do 8 tygodni i kończy się wydaniem Physical Therapist Credentials Evaluation (Type 1 lub Type 2).
W skład procesu ewaluacyjnego wchodzi również egzamin TOEFL i tzw. Visa Screen. Akredytowana agencja przeprowadzająca ewaluację wykształcenia i dyplomów (inne wymagania w każdym stanie), określa też, jakie przedmioty aplikant powinien zaliczyć dodatkowo, jeżeli wykształcenie nie pokrywa się z amerykańskimi standardami. W ramach naszej oferty mieści się również pomoc w uzyskaniu wizy studenckiej i w przyjęciu do college’u. Brakujące przemioty można zaliczyć również w Polsce. W praktyce jednak prawie zawsze polskie magisterskie studia na wydziale fizjoterapii pokrywają cały materiał studiów amerykańskich. Efektem ewaluacji jest certyfikat oraz zaświadczenie z Board of Heathcare w stanie przyszłego zatrudnienia, co pozwala na przejście do drugiego etapu.

2. Proces imigracyjny – stały pobyt w USA (Zielona Karta). Ten etap trwa zazwyczaj kilka miesięcy, może jednak trwać dłużej, jeżeli proces ewaluacyjny ujawnił, że muszą być zaliczone dodatkowe przedmioty. W trakcie tego etapu kandydat musi zdać egzamin językowy TOEFL co uprawnia do uzyskania certyfikatu Physical Therapist Credentials Evaluation Type 2.

3. Egzamin stanowy, zezwalający na wykonywanie zawodu fizjoterapeuty, nie jest konieczny do uzyskania Zielonej Karty, pracownik może go zdać już po otrzymaniu statusu stałego rezydenta. Egzamin zawodowy jest konieczny dopiero do podjęcia pracy i jest wymagany przez przepisy stanowe (licencja zawodowa).

Przed wyjazdem do USA i przed przystąpieniem do egzaminu stanowego (licencyjnego) zalecamy ukończenie 3-miesięcznego kursu przygotowawczego.

Oferta

Kancelaria American Business Center przeprowadzi wszystkie etapy twojej sprawy – od znalezienia pracodawcy-sponsora, poprzez proces ewaluacyjny, aż po petycję pracowniczą
i proces wizowy w ambasadzie USA.

Stwórz swój profil zawodowy wysyłając szczegółowe CV, które przedstawimy pracodawcom poszukujacym właśnie ciebie.

Nasze serwisy Nasze serwisyNasze serwisyNasze serwisy

AKTUALNOŚCI

Ile wynosi aktualna opłata wizowa?

Z dniem 15 września roku Ambasada Stanów Zjednoczonych zmieniła procedury ubiegania się o wizę amerykańską.

Czytaj dalej »

DLACZEGO MY?

  • Jesteśmy jedyną firmą w Polsce, która posiada doświadczenie i szeroki zasób wiedzy w zakresie procedur wizowych do USA
  • Legitymujemy się ponad 8 tysiącami zadowolonych klientów
  • Posiadamy swoich przedstawicieli na terenie Stanów Zjednoczonych
  • Podchodzimy indywidualnie do każdego klienta

ZAPYTAJ O KONTAKT

* Wymagane pola
Home Wizy tymczasowe Wizy imigracyjne Us�ugi Rekomendacje Kontakt