WIZY DO USA - NAJSZYBCIEJ ORAZ NAJSKUTECZNIEJ W POLSCE

Infolinia: 22 489 61 41 lub 22 489 60 60
Pobierz odtwarzacz Adobe Flash Player

Wizy imigracyjne

« Powrót na poprzednią stronę

Wizy imigracyjne, podobnie jak wszystkie inne wizy wjazdowe do USA są przyznawane przez Departament Stanu w jednej z kilku kategorii. Najważniejsze z nich to wizy rodzinne i wizy pracownicze. Wiza imigracyjna uprawnia do wjazdu do USA na pobyt stały, a posiadacz takiej wizy korzysta z tych samych przywilejów co obywatel tego kraju, za wyjątkiem prawa do głosowania i zasiadania w sądach jako ławnik. Dokument stwierdzający legalny pobyt nazywany jest powszechnie zieloną kartą, ale jego pełna i urzędowa nazwa brzmi Permanent Resident Card – Karta Stałego Rezydenta.

Od kilkudziesiąciu lat nie ma na niej ani jednej kropki w tym kolorze, ale pierwsze karty drukowano na zielonkawym tle, skąd wzięła się nazwa tego dokumentu. Prawie zawsze do wjazdu na stałe kwalifikuje sią również najbliższa rodzina głównego aplikanta: żona lub mąż, oraz dzieci w wieku poniżej 21 lat i stanu wolnego. Zielona karta uprawnia do otrzymania numeru Social Security i do legalnej pracy, a także do podróżowania – a raczej do powrotu do USA po wyjeździe za granicą. Należy pamiątać, ze Karta Stałego Rezydenta oznacza, że jej posiadacz mieszka na stałe w USA, dlatego częste wyjazdy na dłuższe okresy mogą oznaczać, że stałe miejsce zamieszkania rezydenta znajduje się poza Stanami Zjednoczonymi, co może doprowadzić do unieważnienia karty i odebrania statusu stałego rezydenta. Generalnie, posiadacz zielonej karty nie może przekroczyć 12 miesięcy pobytu poza USA. Osoba powracająca z zagranicy po tym okresie może nie zostać wpuszczona z powrotem na teren kraju. Osoby zmuszone do przebywania poza USA przez okres dłuższy niż rok powinny wyjeżdżać z tzw. „białym paszportem” – dokumentem o nazwie „Reentry Permit”, który w uzasadnionych przypadkach (kontynuacja nauki poza USA, sprawy rodzinne lub losowe, itd.) pozwala na przebywanie poza Stanami Zjednoczonymi do 2 lat bez utraty statusu stałego rezydenta. Po pięciu latach posiadania statusu stałego rezydenta i spełnieniu kilku innych warunków, w tym mieszkania w USA przez określony czas, imigrant ma prawo ubiegania się o naturalizację, czyli o obywatelstwo Stanów Zjednoczonych. Obywatel USA, w tym również obywatel naturalizowany, nie jest zobowiązany do przestrzegania żadnych limitów czasowych dotyczących przebywania poza krajem, może też osiedlić się na stałe w jakimkolwiek kraju świata, w tym również w kraju pochodzenia, bez obawy utraty obywatelstwa. Tylko pewne przestępstwa, jak. np. przynależność do partii nazistowskiej podczas drugiej Wojny Światowej albo udokumentowane zbrodnie przeciwko ludzkości mogą spowodować utratę obywatelstwa przez naturalizowanego obywatela. W praktyce jednak obywatelstwo nabyte w drodze naturalizacji nie różni się w niczym od obywatelstwa wynikającego z urodzenia w USA. Zanim jednak możemy zacząć myśleć o obywatelstwie USA, musimy stać się stałymi rezydentami. Poza pewnymi dość egzotycznymi sposobami uzyskania zielonej karty, do statusu stałego rezydenta prowadzą właściwie tylko dwie drogi: sponsorowanie przez członka rodziny albo sponsorowanie przez pracodawcę.

Nasze serwisy Nasze serwisyNasze serwisyNasze serwisy

AKTUALNOŚCI

Ile wynosi aktualna opłata wizowa?

Z dniem 15 września roku Ambasada Stanów Zjednoczonych zmieniła procedury ubiegania się o wizę amerykańską.

Czytaj dalej »

DLACZEGO MY?

  • Jesteśmy jedyną firmą w Polsce, która posiada doświadczenie i szeroki zasób wiedzy w zakresie procedur wizowych do USA
  • Legitymujemy się ponad 8 tysiącami zadowolonych klientów
  • Posiadamy swoich przedstawicieli na terenie Stanów Zjednoczonych
  • Podchodzimy indywidualnie do każdego klienta

ZAPYTAJ O KONTAKT

* Wymagane pola
Home Wizy tymczasowe Wizy imigracyjne Us�ugi Rekomendacje Kontakt